Teak

Teak (Tectona Grandis) är ursprungligen från södra Asien där det fortfarande växer i skogarna medans den numera också odlas på flera platser i världen idag.

Teak är ett utmärkt träslag för Marin miljö som tex teakdäck på båtar, då det är otroligt beständigt mot fukt och röta, i stort sett håller det hur länge som helst.

Ett teakdäck fungerar som ett jättebra halkskydd ihop med nåten då det blir blött, och sedan torkar det upp riktigt fort efteråt.

Trots att det odlas en hel del teak i världen idag så är teaken ett av de dyraste träslagen pga efterfrågan av dess egenskaper

Träslaget är i grunden ljusbrunt till mörkbrunt med diverse inslag av ljusa till svarta strimmor i ådringen.
Teaken är lättarbetad och trots dess naturliga innehåll av olja, så är det vanligtvis lätt att limma ihop. Bästa sättet är att slipa ytorna och/eller torka av dom med Rödsprit för att få bort oljan och få maximal fästning.

Tänk på att ditt nylagda teakdäck blir, precis som vi människor, solbränt i början. Först blir det rött i några dagar för att sedan övergå i någon form av matt brun färg ett tag. Sedan blir det gråare med tiden och kan bli helt grått efter en fin solig sommar. Lägg inga saker på däcket när det blir solbränt för då bränns det in i däcket och blir synligt tills det börjar bli grått.

Vart finns vi?

Vår verksamhet har bas i Ellös på Orust där vi gärna tar emot er båt i vår fina båthall, men vi är flexibla och kan även komma till er båt om ni önskar detta.

Kontakt

Telefon

+46 (0) 706 31 60 69

E-post

info@teakdack.se

Besöksadress

Slätthultsvägen 13, 474 31 Ellös